Vanilla cupcake with chocolate topping.... penat mendeko walaupun bunga x berapa menjadi... bangga la jugak sbb kawan puji cantik...
Bahan-bahan kek cawan:
yang ni pulak versi saya sendiri.... hehehe... (sebenarnya tukar topping je) ekeke...
- 250 gm mentega
- 200 gm gula kastor/ gula pasir halus
- 5 biji telur ayam
- 1 1/2 st esen vanilla
- 310 gm tepung gandum*
- 2 st baking powder*
- 1 st baking soda* (ayak bersama bahan bertanda*)
- 200 gm coklat cip
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 - 180'C.
- Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus memutar sehingga sebati.
- Masukkan esen vanilla.
- Perlahankan kelajuan, masukkan bahan yang diayak. Putar perlahan sehingga semuanya sebati, matikan mesin.
- Masukkan coklat cip, gaul dengan spatula hingga rata.
- Sudukan ke dalam mangkuk kertas yang disukai lebih kurang lebih sedikit dari setengah mangkuk. (3/4 pun banyak sangat)
- Bakar antara 25 hingga 30 minit, cucuk bahagian tengah kek dengan lidi bagi menguji.
- 250 gm krim keju
- 125 gm mentega
- 3 sb gula icing (rasa manis mengikut citarasa anda)
Saya guna chocolate ganache.... sebab tu je stok bhn yang ada masa buat cupcake ni....
Ganache Coklat
Bahan:
- 200 gram coklat gelap (dipotong kecil2)
- 200 gram "non dairy whipping cream"
Cara:
- Panaskan krim sehingga suam. (boleh panaskan terus pada api atau guna microwave je)
- Curahkan krim yang sudah suam ke dalam coklat. Kacau hingga sebati.
- Biarkan ganache pekat dalam tempoh 2-4 jam.
- Sapukan ganache yang pekat pada cupcake.
Untuk buat bunga pulak, saya guna butter cream jer... pas tu bubuh kaler hijau (pandan paste) dan merah (strawberry emulco)...
p/s: kalau nak tukar perisa pun boleh... hari tu saya tukar vanilla kepada chocolate emulco... jadi kek cawan coklat la pulak... hehehe... SELAMAT MENCUBA....
Salam, Alhamdulillah, saya suka kalau orang suka...