Sup Ketam & Cendawan Ala Oriental

Friday, April 22, 2011

Sup Ketam dan Cendawan Ala Oriental













Bahan:

100 gram cendawan bunga (dihiris)

1 paket crab stick (dicarik-carik)

4 sudu besar tepung jagung ( dicairkan dengan sedikit air)

3 biji bawang putih

2 sudu besar sos tiram

4 kiub pati ayam

4 biji telur ayam ( boleh dikurangkan ikut suka)

2 liter air

Sedikit minyak

Sedikit serbuk lada

Cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi.

2. Masukkan kiub pati ayam, dan sos tiram.

3. Masukkan cendawan dan tumis sehingga agak layu.

4. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.

5. Masukkan crab stick, dan biar mendidih sekali lagi.

6. Kecilkan api, masukkan tepung jagung sambil dikacau perlahan-lahan supaya tepung tidak berketul.

7. Renehkan selama 5 minit.

8. Tutup api dan masukkan telur ayam yg sudah dipukul sedikit dengan garpu sambil dikacau dengan perlahan.

9. Siap untuk dihidang. Selamat menjamu selera.

p/s: kalau ada stok cendawan lain, boleh juga dimasukkan cendawan lain. Biasanya saya turut masukkan golden mushroom ke dalam sup. Tapi kali ni tak, sebab stok cendawan x banyak. Kiub ayam pula, boleh ditukar kepada air rebusan tulang ayam. Cuma kena la tambah garam dan serbuk perasa sikit. Kalau guna kiub ayam, semua rasa dah cukup dah.

Sup yang sudah siap untuk dimakan…

0 comments:

Post a Comment