Kek Cawan Vanilla

Saturday, April 16, 2011

Vanilla cupcake with chocolate topping.... penat mendeko walaupun bunga x berapa menjadi... bangga la jugak sbb kawan puji cantik...


Yang ni resipi asal dari blog ALAM SARI... p/s: cik sari, time kasih byk ek sbb sudi share resepi kat blog... maaf le sbb main copy paste jer .... penyakit malas menaip tetiba je datang.... hehehe

Bahan-bahan kek cawan:
  • 250 gm mentega
  • 200 gm gula kastor/ gula pasir halus
  • 5 biji telur ayam
  • 1 1/2 st esen vanilla
  • 310 gm tepung gandum*
  • 2 st baking powder*
  • 1 st baking soda* (ayak bersama bahan bertanda*)
  • 200 gm coklat cip
Cara-cara:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 - 180'C.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  3. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus memutar sehingga sebati.
  4. Masukkan esen vanilla.
  5. Perlahankan kelajuan, masukkan bahan yang diayak. Putar perlahan sehingga semuanya sebati, matikan mesin.
  6. Masukkan coklat cip, gaul dengan spatula hingga rata.
  7. Sudukan ke dalam mangkuk kertas yang disukai lebih kurang lebih sedikit dari setengah mangkuk. (3/4 pun banyak sangat)
  8. Bakar antara 25 hingga 30 minit, cucuk bahagian tengah kek dengan lidi bagi menguji.
Bahan Krim
  • 250 gm krim keju
  • 125 gm mentega
  • 3 sb gula icing (rasa manis mengikut citarasa anda)
Putarkan semuanya sehingga gebu dan putih. Sapu dan hiaskan di atas kek cawan bila ianya betul-betul sejuk.


yang ni pulak versi saya sendiri.... hehehe... (sebenarnya tukar topping je) ekeke...
Saya guna chocolate ganache.... sebab tu je stok bhn yang ada masa buat cupcake ni....

Ganache Coklat

Bahan:
  • 200 gram coklat gelap (dipotong kecil2)
  • 200 gram "non dairy whipping cream"
Cara:
  1. Panaskan krim sehingga suam. (boleh panaskan terus pada api atau guna microwave je)
  2. Curahkan krim yang sudah suam ke dalam coklat. Kacau hingga sebati.
  3. Biarkan ganache pekat dalam tempoh 2-4 jam.
  4. Sapukan ganache yang pekat pada cupcake.

Untuk buat bunga pulak, saya guna butter cream jer... pas tu bubuh kaler hijau (pandan paste) dan merah (strawberry emulco)...

p/s: kalau nak tukar perisa pun boleh... hari tu saya tukar vanilla kepada chocolate emulco... jadi kek cawan coklat la pulak... hehehe... SELAMAT MENCUBA....

1 comments:

  1. Salam, Alhamdulillah, saya suka kalau orang suka...

Post a Comment