Ayam Masak Merah Ibu Mertuaku
Bahan-bahan:
(A)
2 ekor ayam (dipotong-potong)
Sedikit serbuk kari
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Tepung roti marie secukupnya
(B)
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
2 inci halia
(c)
1 paket rempah tumis
1 botol besar sos cili
½ paket kecil cili boh
1 gelas air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk memasak secukupnya.
Cara-cara:
1) Campurkan semua bahan A. Goreng ayam didalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.
2) Kisar semua bahan B.
3) Tumis bahan B bersama dengan rempah tumis sehingga wangi dan kekuningan.
4) Masukkan sos cili dan cili boh. Kacau hingga rata. Masak hingga keluar minyak.
5) Masukkan air dan biar mendidih.
6) Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7) Akhir sekali masukkan ayam yang sudah digoreng. Biar sehingga mendidih.
8) Tutup api dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
Sedap dimakan bersama nasi putih…
0 comments:
Post a Comment