Ayam Masak Merah

Wednesday, April 27, 2011

Ayam Masak Merah Ibu Mertuaku


Bahan-bahan:

(A)

2 ekor ayam (dipotong-potong)

Sedikit serbuk kari

Sedikit serbuk kunyit

Garam

Tepung roti marie secukupnya

(B)

4 biji bawang putih

4 biji bawang merah

2 inci halia

(c)

1 paket rempah tumis

1 botol besar sos cili

½ paket kecil cili boh

1 gelas air

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk memasak secukupnya.


Cara-cara:

1) Campurkan semua bahan A. Goreng ayam didalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.

2) Kisar semua bahan B.

3) Tumis bahan B bersama dengan rempah tumis sehingga wangi dan kekuningan.

4) Masukkan sos cili dan cili boh. Kacau hingga rata. Masak hingga keluar minyak.

5) Masukkan air dan biar mendidih.

6) Masukkan garam dan gula secukup rasa.

7) Akhir sekali masukkan ayam yang sudah digoreng. Biar sehingga mendidih.

8) Tutup api dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.



Sedap dimakan bersama nasi putih…

0 comments:

Post a Comment