BAHAN INTI:
1kg isi ayam (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (cincang)
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
5 sudu makan sos tiram
5 sudu makan sos cili
5 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan gula (boleh kurang @ tambah)
1 sudu teh garam (secukup rasa)
1 sudu teh perasa (kalau x suka, x payah bubuh)
2 sudu makan tepung jagung (campurkan dgn sedikit air)
sedikit minyak utk menumis
CARA:
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang
putih sehingga wangi, kemudian masukkan bawang besar yang telah dipotong
dadu. Tumis sehingga bawang besar kelihatan layu. - Masukkan isi
ayam. Kacau sehingga rata. Biarkan air dari isi ayam keluar. Masak dengan
api sederhana. - Masukkan sos
tiram dan sos cili. Kacau hingga sebati. - Setelah air
mula mengering masukkan kicap pekat. Kacau rata. Masukkan garam, perasa
dan gula. - Setelah ayam
sudah masak, masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air
utk memekatkan kuah ayam. Gaul rata, tutup api dan biarkan sejuk.
BAHAN DOH:
1kg tepung gandum
200g gula
11g instant yeast
10g baking powder
2 sudu makan lemak sayuran (shortening)
450ml air
Cara membuat :
- Campurkan tepung, gula, yis, dan baking powder.
Gaulkan sehingga semua bahan sebati. - Masukkan
lemak sayuran. Gaul dengan tangan sehingga sebati. - Buat lubang
ditengah-tengah (2). Masukkan air. Uli doh sehingga rata dan licin
menggunakan tangan. - Biarkan doh
kembang selama 30 minit. - Bahagikan
doh kepada 20 bahagian. ( jika mahu buat pau yang lebih kecil, boleh
bahagikan doh kepada 40 bahagian). - Canaikan doh
yang telah dibahagikan tadi. Masukkan inti dan bentukkan. Buat satu
persatu sehingga habis. - Biarkan lagi
selama 15 minit. - Kukus pau
selama 10 minit.
Tips:
- Jangan tutup tudung periuk kukus terlalu rapat
untuk mengelakkan wap air jatuh ke atas pau. - Jangan
biarkan pau kembang terlalu lama kerana ia boleh menyebabkan doh pau yang
dibuat bertukar kekuningan. (tidak putih) - Untuk
memastikan pau sudah masak, tekan perlahan pau dengan jari, sekiranya pau
yang ditekan tenggelam maksudnya pau belum masak. Jika sudah masak pau
tersebut akan kembali seperti bentuk asal bila ditekan perlahan.
0 comments:
Post a Comment